Waarschuwing

Joomla\CMS\Cache\Storage\FileStorage::_deleteFolder JFolder: :verwijderen: Kan de map niet verwijderen. Pad: /home/users/thomiftp/thomaskerk.nl/cache/page

Cantor-organist

Harmen Trimp

Harmen trimpSinds 1 juni van dit jaar is Harmen Trimp cantor-organist van de Thomaskerk. Harmen studeerde orgel en kerkmuziek bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Aan dit Conservatorium behaalde hij in 2013 zijn Master of Music. Als improvisator won hij diverse prijzen en deed in 2014 mee aan het Improvisatieconcours van het Internationaal Orgelfestival te Haarlem. Hij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland.

Naast hoofdvak orgel studeerde Harmen geschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit te Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een promotiestudie over de klassieke muziek van de gereformeerde gezindte. Dit onderzoek doet hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Tijdens de vieringen in de Thomas klinkt iedere zondag muziek van Johann Sebastian Bach, ooit zelf ook Thomascantor - maar dan in Leipzig. Zijn orgelwerken worden als het absolute hoogte punt gezien van de orgelcultuur en kunnen goed uitgevoerd worden op het orgel van de Thomas.

Naast muziek van Bach zal dit jaar regelmatig muziek van Max Reger (1873-1916) gespeeld. Op deze manier wordt aandacht gegeven aan de honderdste sterfdag van deze veelzijdige componist.

Van harte welkom om op zondag het feest van Woord en muziek mee te maken in de Thomas!

Orgelreis door China, zomer 2016

Waar in Nederland de interesse voor het orgel afneemt, groeit de belangstelling voor het orgel en orgelmuziek in China. Het haalde zelfs het NOS-journaal afgelopen zomer, er werd aandacht besteed aan het Internationaal Orgelfestival te Haarlem, een evenement waar veel Chinezen op af kwamen om lessen te volgen bij Europese organisten.

In de maand juli bezocht ik samen met mijn vrouw, Stieneke van der Graaf, China om gedurende een reis van twee weken masterclasses te geven, concerten en privélessen. Na een kort verblijf in Shanghai waar ik een lezing gaf over de ontwikkeling van de Duitse barokmuziek, werkte ik een week als orgeldocent aan een katholiek zomerkamp in Kunshan, vlakbij Shanghai. Katholieken uit heel China kwamen naar dit jaarlijkse kerkmuziekkamp om masterclasses koordirectie, zang, compositie, piano of dus orgel te kunnen volgen. Een inspirerende werkomgeving waarbij ik veel enthousiaste orgelstudenten ontmoette en onderrichtte in het pedaalspel, literatuurspel en improvisatie. Het was een bijzondere ervaring jonge Chinese organisten ontroerd te zien raken bij de muziek van Bach, voor sommigen een eerste kennismaking met bijvoorbeeld het voor ons vertrouwde ‘Wachet auf’. Een uitdaging vormde ook het geven van een concert bij een buitentemperatuur van ongeveer 43 graden, waarbij ik de bekende Toccata van Bach speelde. Na afloop kwam iemand naar me toe die nooit had geweten dat dit werk voor orgel geschreven was, hij kende het alleen van de telefoontune…

Na het zomerkamp reisden wij naar het zuiden, naar de stad Xiamen voor de kust van Taiwan. Op het eiland nabij deze stad, het eiland Gulanyu, staat een heus orgelmuseum waar een bonte verzameling orgels en harmoniums te zien is, bijeengebracht door een Australische liefhebber en verzamelaar. In dit museum heb ik twee dagen workshops gegeven aan gevorderde orgelstudenten waarbij muziek van Liszt, Bach en Mendelssohn werd behandeld. Ook gaf ik op het grootste orgel van het museum, een Engels orgel, een recital. Na de lessen en concerten genoten wij nog van een kort verblijf in het midden van China bij Guilin, waar we een schitterende boottocht maakten op de sprookjesachtige rivier de Li en onze reis afsloten met een bezoek aan de spectaculaire lichtshow van lichtkunstenaar Zhang Yimou’ in de plaats Yangshuo aan de rivier de Li.
.