Nacht van de Bijbel 2019

Nacht van de Bijbel: het Boek en de schrijvers

2019NdB

De bijbel is het Boek der boeken. Alles zit erin: het profetisch protest, het zoete minnedicht, het gelaten cynisme en de dankbaarheid voor het bestaan. Wat vinden moderne schrijvers er eigenlijk van? Met welk genre van de bijbel voelen zij zich verwant? Of ergeren zij zich er juist aan?

Ontdek de verwantschap van oude en nieuwe verhalen tijdens deze literaire avond met gasten Vonne van der Meer, Arie Storm, Jamal Ouariachi en Anke Kranendonk (lees hieronder meer informatie over de gasten). De presentatie wordt verzorgd door Wilfred Scholten en Evert Jan de Wijer.

Tijdstip: vr. 15 november, 19.30
Locatie: ThomasTheater, Prinses Irenestraat 36, Amsterdam
Kaarten: € 10,-. Hapje & drankje inbegrepen. Kaarten via ThomasOpen.nl

Gasten:

20191115 Meer Vonne van der C AnnaleenLouwes kleur

Vonne van der Meer bouwde een indrukwekkend oeuvre op. Haar werk bevat onvergetelijke personages, die verwikkeld raken in herkenbare maar nooit voorspelbare situaties. Door haar lichte toon, juist waar het om grote kwesties gaat, is zij een unieke stem in de Nederlandse literatuur. In maart 2019 verscheen haar roman Vindeling.

20191115 Arie Storm fotograaf Irwan Droog

Arie Storm is literatuurrecensent en schrijver. Eerder dit jaar publiceerde hij het essay Het horrortheater van de Nederlandse literatuur. Het Nederlandse boekenvak noemde hij in een interview kinderachtig, commercieel en opportunistisch. De profetische woede van Storm ontspringt juist aan een grote liefde voor lezen en literatuur.

20191115 Ouariachi Jamal c Arnout Hulskamp RV

Jamal Ouariachi is naar eigen zeggen een witte, heteroseksuele Marokkaanse Nederlander. Hij schreef vier romans en daarnaast verhalen, artikelen en polemieken voor landelijke bladen. Afgelopen zomer had hij een column in Trouw en eind oktober 2019 verschijnt zijn nieuwe roman Herfstdraad.

20191115 Anke Kranendonk halfHadewych Veys

Anke Kranendonk heeft maar liefst honderd titels op haar naam staan. Ze maakte furore als kinderboekenauteur maar schrijft inmiddels voor alle leeftijden. In 2015 verscheen haar roman Altijd vrolijk, over een meisje dat opgroeit in een gezin dat zich volledig heeft gewijd aan het geloof in God.

Programmamaakster

Update programmamaker Janneke van der Veer

Zoals ik een aantal van u heb verteld op de startdag, houd ik u via dit maandbericht op de hoogte van de voortgang van mijn werkzaamheden. De komende 9 maanden ben ik 3 dagen per week in de Thomaskerk. Ik ontwikkel en professionaliseer het programma-aanbod van De Thomas. Daarnaast schrijf ik een communicatieplan en zal ik de uitvoering daarvan aansturen.

Mijn werkzaamheden heb ik verdeeld in drie periodes van drie maanden. Deze eerste periode (sept.-nov.) kan samengevat worden met de titel ‘inventariseren’. Dat heb ik in deze eerste maand al volop gedaan. Ik heb kennisgemaakt met de gemeente, met Stichting Thomas Open, met de kerkrentmeesters, de organisatoren van de Nacht van de Bijbel, organist Harmen Trimp, etc. Dan staat er nog een gesprek gepland met de nieuw gevormde ‘programmaraad’ en met de mensen die achter de knoppen van de communicatie zitten (Nel, Pauline, Anneke, Hetty). Ik heb in kaart gebracht welke programmering er is en heb mogen meegenieten van een prachtig lunchconcert.

Samen met de stuurgroep en met procesbegeleider Reinoud Beimers (aangesteld door de PKA) heb ik een plan geschreven voor de komende maanden. Een belangrijk doel is dat er eind mei een businessplan ligt voor de komende drie jaar. Daar ga ik met veel plezier mee aan de slag!

Tot slot: deze herfst komen er alvast twee bijzondere avonden aan. Een concert van het topkoor Nieuw Amsterdams Kinderkoor, dat muziek zingt van over de hele wereld. En de jaarlijks terugkerende Nacht van de Bijbel in november. Meer informatie vindt u verderop in dit maandbericht.
Tot gauw in de Thomas!
Janneke van der Veer