ThomasBoek

In ThomasBoek zal steeds het gesprek gezocht worden wat er in de moderne roman aan thematiek aan de orde komt en wat daarover in Bijbelse zin nog te melden valt. Wie immers meent dat het in boek over een en dezelfde menselijke werkelijkheid gaat, vindt in de kunst en actualiteit bondgenoten en gesprekspartners. Schuld, schaamte, verlangen en verlossing, het komt allemaal voorbij.

Elke twee maanden op een donderdag om 20.00 uur in het ThomasTheater.

Jezus dood

12 maart 2020 ThomasBoek

De dood van Jezus

J.M. Coetzee

David is tien jaar geworden en voetbalt elke week met zijn vrienden. Ze hebben geen teams of regels: soms staan er dertig in het veld en soms slechts vijf. Op een dag nodigt de directeur van een naburig weeshuis hen uit een wedstrijd tegen de wezen te spelen. Misschien vinden ze het leuk om zichzelf eens te meten met een echt team, om hun best te doen en alles te geven om te winnen. Maar David gaat veel verder dan dat. Hij besluit zijn thuis te verlaten en intrek te nemen in het weeshuis. Zijn ouders, Inés en Simón, kunnen niets doen om hem daarvan te weerhouden. Kort na zijn vertrek wordt hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege een mysterieuze aandoening. Hij lijkt niet meer te redden. Steeds meer verliezen de ouders hun grip op de zoon die in alles hun tegenovergestelde lijkt. Wie is deze jongen eigenlijk, die het leven probeert te begrijpen door middel van nummers, sterren, dans en voetbal? En wie zijn zijn ouders zonder hem? 

zwarte schuur

9 januari 2020 ThomasBoek
In januari bespreken we bij ThomasBoek “Zwarte Schuur” van Oek de Jong.
Zwarte Schuur is een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die Maris (de hoofdpersoon) in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde.

Donderdag 9 januari, 20.00 uur, toegang gratis

 

 

 

middaguur

Op 12 september bespreken wij bij ThomasBoek de bekroonde nieuwe roman van Dörte Hanssen, Middaguur.

Een boeiend verhaal over het boerenland in het Noorden van Duitsland en hoe een mens dat land wel voor de stad kan verruilen maar die afkomst toch altijd bij zich draagt.

Zoals altijd, is het vooraf gelezen hebben van het boek niet noodzakelijk, maar altijd aan te bevelen.
Hartelijk welkom!

Donderdag 12 september 20.00 uur, toegang gratis.

 

 

SerotonineOp 9 mei bespreken we het nieuwste boek van Michel Houellebecq, Serotonine.

'Misschien is het waar dat elke schrijver maar één boek schrijft. Maar in het geval van Houellebecq is het steeds wel een relevant boek. Opnieuw luidt hij de doodsklok over het zogenaamde vrije Westen dat zich heeft uitgeleverd aan de dictatuur van de vrije markt en niet meer weet van wat waarde is. Geen boek om vrolijk van te worden. Toch zit onder al deze cultuurkritiek een verlangen. Een verlangen dat de schrijver deelt met de Schriften. Maar wie deze verhalen niet kent - en dat lijkt het geval te zijn in zijn romans - heeft nog maar heel weinig in handen.'

 

 

grand hotel

Donderdag 14 maart 2019 om 20.00 uur

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer.

Grand Hotel Europa beschrijft het sterven van Europa. Zij heeft de slag verloren in de ontwikkelingen van de toekomst en haar verleden kan alleen nog maar dienen als een soort groot openluchtmuseum voor toeristen. ‘Wat is van waarde?’ is de grote vraag in dit boek. Gaat er nog iets uit van de klassieke cultuur waaruit Europa ooit leefde? Of is alles te koop en past ons niet veel meer dan voor die macht het hoofd te buigen?


Zoals altijd, is het vooraf gelezen hebben van het boek niet noodzakelijk, maar altijd aan te bevelen. Hartelijk welkom!

 

heilige rita

 Donderdag 10 januari 2019 om 20.00 uur.

Het boek is een ode aan het Twentse land, maar boven alles is het een grappig en ontroerend pleidooi voor mededogen.

De voorkeur voor het 'gewone leven' in deze roman, wordt gedeeld in de bijbelse literatuur. Natuurlijk spelen allerlei machthebbers een rol, maar zij spelen vooral een bijrol. Van het kleine gaat het naar het grote. Van individuen als Ruth en Esther naar het messiaanse rijk. Ook de bijbelse geschiedenis begint klein en dat lijkt in deze roman bevestigd te worden.

 

 

Murat

Bij ThomasBoek bespreken we 8 november het befaamde boek van Murat Isik, Wees onzichtbaar!
Het relaas van een volwassenwording in de Bijlmer onder de knoet van een tirannieke vader. Over hoe dat zit en mogelijk zou moeten zitten tussen vaders en zonen, dochters en moeders, zijn nogal wat verhalen in de Bijbel. Hoe verhouden die zich met deze nieuwe stroom in de Nederlandse literatuur, waarin met name kinderen van allochtone afkomst deze inhaalslag maken?

Zoals te doen gebruikelijk, is het lezen van de roman geen voorwaarde om in dit gesprek mee te doen.

Donderdag 8 november 2018 om 20.00 uur, Thomaskerk,
toegang € 5,= incl. koffie/thee

 

 

obelisken

Donderdag 13 september 2018 om 20.00 uur 'Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken' van Arjen van Veelen

Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven.

Tijdens zijn zwerftochten door deze stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren.

Arjen van Veelen zoekt in deze prachtige essayistische roman naar moderne manieren om betekenis te geven aan het leven en aan de dood. Tegen de achtergrond van een klassieke stad, het Vlaamse platteland en de achterbuurten van Amerika schept hij een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap.

Donderdag 3 mei om 20.00 uur, toegang € 5,00 incl. koffie/thee.

treur

Donderdag 3 mei 2018 om 20.00 uur ‘Hoor nu mijn stem’ van Franca Treur

'Met haar nieuwste roman keert Franca Treur weer terug naar het decor van haar jeugd. Tegelijkertijd meldt zich onweerstaanbaar het moderne leven dat daar definitief afscheid van neemt. Met veel compassie slaat zij echter deze jeugd gade en heeft een goed oog voor het heimwee dat blijft bestaan. Toch is er geen weg terug en die hoeft er ook niet te zijn. Zolang mensen elkaar maar horen en elkaar zo af en toe een beetje begrijpen'.

Donderdag 3 mei om 20.00 uur, toegang € 5,00 incl. koffie/thee.

 

 

wormen en engelenDonderdag 8 maart 2018 om 20.00 uur “Wormen en engelen” van Maarten van der Graaff.

"Wormen en engelen' van Maarten van der Graaff is een eigentijdse zoektocht naar de betekenis van geloof, geschreven in het kraakheldere proza van een van de meest getalenteerde auteurs van nu.
Bram Kortewegs gereformeerde jeugd op Goeree-Overflakkee lijkt ver weg in het Utrecht waar hij studeert. Maar dan laat zijn vader zich dopen en wordt zijn vriend Paul dominee op het eiland. Wat vinden zij in het geloof? En waarom houdt Wilfried hem zo bezig, een oudere man die in een katholieke woongemeenschap leeft? Bram besluit op zoek te gaan naar antwoorden. Niet om af te rekenen met het geloof, maar juist om er dichterbij te komen.
"Een tastend boek over wat religie nog kan betekenen in een seculier land

Als gebruikelijk, leidt dominee Evert Jan de Wijer de thematiek in waarna er ruim gelegenheid is tot onderling gesprek. Het boek hoeft beslist niet vooraf gelezen te zijn. Van harte welkom!
Donderdag 8 maart 2018 om 20.00 uur, toegang € 5,= incl. koffie/thee.

 

Marjolijn van HeemstraEerstvolgende ThomasBoek 11 januari 2018. Besproken zal worden

'En we noemen hem' (2017), van Marjolijn van Heemstra.

Marjolijn van Heemstra besloot op haar achttiende: als ik ooit een zoon krijg, vernoem ik hem naar 'Bommenneef', de oudoom die als zogenaamde verzetsheld was uitgegroeid tot familielegende. Tijdens haar zwangerschap begint Marjolijn uit te zoeken wie deze 'held' eigenlijk was en begint ze te twijfelen: kan ze haar zoon wel opzadelen met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat? 

En we noemen hem is een razendspannende zoektocht (met een strenge deadline: een baby) die grote vragen opwerpt over goed en fout, over terrorisme en over de vraag wat een pasgeboren baby met z'n voorouders te maken heeft.

Als gebruikelijk, leidt dominee Evert Jan de Wijer de thematiek in waarna er ruim gelegenheid is tot onderling gesprek. Het boek hoeft beslist niet vooraf gelezen te zijn.

Van harte welkom!

 

in het buitengebied

Verwacht in oktober: ‘In het buitengebied’ van Adriaan van Dis

'In het buitengebied' van Adriaan van Dis verkent in een paar korte verhalen en niet zonder humor de eenzaamheid waarin mensen kunnen verkeren. Maar toch ook, de hoop en het verlangen naar menselijkheid, toekomst en leven waarvan de verhalen getuigen. Een mooie omschrijving van wie wij mensen zijn en hopelijk ook stof voor een goed gesprek. Van harte welkom!

5 oktober 2017 om 20.00 uur, toegang € 5,= incl. koffie/thee

Woensdag 17 mei om 20.00 uur in de hal van de kerk: Marcel Möring, 'Eden'

Eden

 De aanstaande editie van ThomasBoek, woensdag 17 mei, is gewijd aan de nieuwste roman van Marcel Möring, Eden. In deze roman, waarin verleden en heden een interessant spel spelen, onderzoekt Möring een eeuwenoud thema dat in zijn oeuvre een prominente rol speelt: dat van de ‘wandelende jood’. Welbeschouwd is dat het lot van ieder mens ‘na Eden’. Ieder mens bevindt zich in zijn eigen bos waaruit hij een weg moet zien te zoeken. Dat geldt zowel voor de naar het schijnt tijdloze figuur Niekas die de eeuwen doorgaat als voor de volkomen 21ste eeuwse psychiater Mendel Adenauer die orde moet zien te vinden in zijn eigen leven.

Als gebruikelijk, leidt dominee Evert Jan de Wijer de thematiek in waarna er ruim gelegenheid is tot onderling gesprek. Het boek hoeft beslist niet vooraf gelezen te zijn.
Van harte welkom!

Donderdag 9 maart 2017 om 20.00 uur in de hal van de kerk: J.M. Coetzee, 'De schooldagen van Jezus' 

schooldagen

In de maand maart lezen wij van J.M. Coetzee, ‘De schooldagen van Jezus’. In 2015 bespraken wij al een eerder boek van hem, ‘De kinderjaren van Jezus’, maar beide boeken vallen uitstekend los van elkaar te lezen.

In ‘De schooldagen’ zijn de hoofdpersonen inderdaad wat jaren ouder. Net als in ‘De kinderjaren’ is het verband met Jezus maar heel losjes, of het moest zijn dat ook de hoofdpersoon van het boek lastige vragen stelt en zo doordringt tot de kern van wat het is om mens te zijn. Misschien is het verband met het Evangelie helemaal niet zo los als wij dachten. Van harte welkom.

Donderdag 12 januari 2017 om 20.00 uur in het ThomasTheater
'Hervonden Tijd' van Jeanette de Leeuw

hervonden

In 'Hervonden tijd' schrijft Jeannette de Leeuw een herkenbare biografie uit voor wie om en rond de oorlogsjaren is opgegroeid. Niet alleen passeren de kinderherinneringen aan die tijd de revue maar ook wat het betekent om bewust de verdere ontwikkeling van Nederland mee te maken. En vooral: hoe bepalend daarbij toch de jeugdervaringen zijn en blijven.

Zoals gebruikelijk is het gelezen hebben van de roman niet noodzakelijk voor deelname.

Onze predikant, Evert Jan de Wijer, zal het verhaal toelichten en enkele thema’s aanreiken voor een nader gesprek.

Donderdag 10 november 2016 om 20.00 uur in het ThomasTheater
'Hier ben ik'van Jonathan Safran Foer

hierbenik

Het is het relaas van een familiegeschiedenis van een doorsnee, welvarend joods Amerikaans gezin. Tegelijkertijd en versterkt door een fictieve ramp waardoor Israël ten onder lijkt te gaan, realiseert de hoofdpersoon Jacob zich dat hij deel uitmaakte van een lange geschiedenis van jodendom waaraan hij zich niet kan en wil onttrekken.

Wat betekent dat en wat betekent het als je ook zelf en in jouw persoonlijke situatie het antwoord geeft dat Abraham ooit gaf toen God het onmogelijke van hem vroeg: hier ben ik.

Zoals gebruikelijk is het gelezen hebben van de roman niet noodzakelijk voor deelname.

Donderdag 8 september 2016 om 20.00 uur in het ThomasTheater
Moedervlekken van Arnon Grunberg

moedervlekken 

Een roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder, over twee mensen die tot elkaar veroordeeld zijn, niet kunnen leven (of sterven) zonder elkaar. Het markeert een nieuwe fase in Grunbergs schrijverschap: zorg en liefde sluiten elkaar niet langer uit. Ondanks verlies en pijn blijkt het mogelijk liefde voor het leven te voelen.

Donderdag 9 juni 2016 om 20.00 uur in het ThomasTheater
'Gaan, ging, gegaan' van Jenny Erpenbeck

 Evert Jan de Wijer bespreekt deze actuele roman over een gepensioneerde docent die contact zoekt met de wereld

van vluchtelingen.gaan ging gegaan

Donderdag 14 april 2016 om 20.00 uur in het ThomasTheater:
'Judas' van Amos Oz

In Judas keert Amos Oz terug naar de omgeving van zijn meest succesvolle en geliefde boeken: het Jeruzalem van halverwege de twintigste eeuw. Judas

Donderdag 11 februari om 20.00 uur in het ThomasTheater:
Onderworpen' van Michel Houellebecq

OnderworpenEen professor aan de Sorbonne, groot kenner van het oeuvre van Joris-Karl Huysmans, ziet zijn land in 2022 aan de vooravond van de presidentsverkiezingen steeds verder polariseren: een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk.

Donderdag 8 oktober om 20.00 uur in het ThomasTheater:
Moeders: Een dubbellezing van Adriaan van Dis, Ik kom terug en Maarten 't Hart, Magdalena.

Hier een filmpje over de presentatie

Ikkomterug

'Ik kom terug'
Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon - aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. 'Ik kom terug' is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw.

Magdalena

'Magdalena'
'Na mijn dood,' zei de moeder van Maarten 't Hart vaak, 'kun je over mij schrijven wat je wilt, maar spaar me zolang ik leef'. Daarom heeft 't Hart in zijn werk zijn moeder zoveel mogelijk uit het zicht gehouden, waardoor een enigszins vertekend beeld van zijn jeugd ontstond. Nu zijn moeder in 2012 is overleden, kan Maarten 't Hart alsnog de wonderlijke eigenaardigheden en de onwrikbare, rotsvaste zekerheid des geloofs van zijn moeder aan een nader onderzoek onderwerpen, aldus een leemte in zijn autobiografie opvullend.

Donderdag 7 mei om 20.00 uur in het ThomasTheater

kinderjaren'De kinderjaren van Jezus’ van J.M. Coetzee
Ze zijn over de zee gekomen, de man en de jongen, en in het opvangcentrum hebben ze een nieuwe naam en persoonsgegevens gekregen. Met deze roman weet J.M. Coetzee ons weer continu te verrassen. Hij schept een universum dat ons volledig boeit, raakt en opslokt. Met de eigenzinnigheid waarmee deze jongen zich manifesteert en de vreemde verbonden die hij sluit, hebben wij in dit boek nu eindelijk kinderverhalen van Jezus die aansluiten bij wat de evangelisten over hem wilden zeggen.

12 maart 2015 20.00 uur ThomasBoek

Evert Jan de Wijer bespreekt in deze ThomasBoek het boek 'De stamhouder' van Alexander Münninghoff.

De stamhouderIk ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Pozna werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg.
Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.

Alexander Münninghoff (Pozna, 1944) is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie. De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen.

Ds. Evert Jan de Wijer bespreekt op 12 februari 'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans.

oorlog en terpentijnKort voor zijn dood gaf Urbin Martien, de grootvader en Stefan Hertman, aan zijn kleinzoon twee schriftjes met daarin het verhaal van zijn leven. Met Oorlog en terpentijn heeft Hertmans dertig jaar later een monument opgericht voor de tragiek én de onbenulligheid, de heroïek zowel als de vergeefsheid van het leven, van die man, heen en weer geslingerd 'tussen de militair die hij noodgedwongen was geweest en de kunstenaar die hij had willen zijn'. Tussen oorlog en terpentijn, inderdaad.

Aanvang 20.00 uur, Thomastheater, toegang gratis.

Voor programma en verdere informatie zie www.thomasopen.nl