ThomasFilm

Als je ervan uitgaat dat zowel bijbelse verhalen als films het over dezelfde menselijke werkelijkheid hebben, hebben ze elkaar ook iets te zeggen. Schuld, schaamte, verlangen en verlossing, het komt allemaal voorbij in de film en in de Bijbel. Op de ThomasFilmavonden willen we ze met elkaar in gesprek brengen.

ThomasFilm is iedere laatste vrijdagavond van de maand. Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer (predikant Thomaskerk) kijken we gezamenlijk naar steeds weer een bijzondere film. Daarna gaan met elkaar in gesprek over de film.

ThomasFilm start om 19.30 uur. Een kaartje kost €7,50. Bestel een kaartje op de website van ThomasOpen: www.thomasopen.nl

 

lazhar

MONSIEUR LAZHAR (2011), regie Philippe Falardeau

Vrijdag 27 maart kijken wij naar het hartverwarmende verhaal van Monsieur Lazhar, een Algerijnse immigrant, die leraar wordt op een lagere school in Montréal. Hij neemt er de plaats in van een lerares die tragisch om het leven is gekomen. Terwijl hij de kinderen helpt om te gaan met hun verlies, heeft hij omgekeerd zelf baat bij de onschuld die zij nog in zich dragen. Een ontroerende film over verwerking van rouw, schuldgevoel, vriendschap en hoop die doet denken aan films als Être et Avoir en Entre les Murs.

‘Terwijl in de gemeente de doorgaande lezing uit het boek Exodus aan de orde is, vragen wij ons op andere plaatsen, zoals bij ThomasFilm of ThomasBoek af, wat het betekent om ergens aan te komen of te vertrekken in een andere cultuur. Hoe gaat dat? Wat zijn de moeilijkheden? Maar ook: waar liggen de kansen tot een beter verstaan? Of zelfs: een beter samenleven dan voorheen?’

Vrijdag 27 maart, 19.30 uur, ThomasTheater, toegang € 7,50 incl. koffie, thee en een drankje.

 

zookeeper

Vrijdag 28 februari, 19.30 uur, 'The Zookeeper's Wife' (2017), regie Niki Caro

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Poolse dierenverzorgers Antonina en Jan Zabinski van de dierentuin van Warschau. In 1939, wanneer de nazi's het land zijn binnengevallen, worden Antonina en Jan gedwongen te werken onder bevel van de Duitse zoöloog Lutz Heck. In het geheim besluiten de Zabinski's samen te werken met het verzet om honderden mensenlevens te redden, waarbij Antonina haar leven en dat van de kinderen op het spel zet.

‘Wat brengt een mens in tegenover de wreedheden van de samenleving? Liefde en trouw, maar bovenal toch een onverwoestbare hoop op beter’. Vrijdag 28 februari, 19.30 uur, ThomasTheater, toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

 

Ove

Vrijdag 31 januari 2020 “Een Man Die Ove Heet” (2015), regie Hannes Holm

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

'De film biedt een onverwacht perspectief op de discussie over het voltooide leven. Wanneer is een leven voltooid? Kan een mens die conclusie voor zichzelf trekken of maken ook andere mensen dat uit? Nieuwe buren bijvoorbeeld?'

Vrijdag 31 januari 2020 om 19.30 uur in het ThomasTheater
Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

Volver

Vrijdag 29 november 2019 kijken we naar Volver (2006), geregisseerd door Pedro Almodóvar. Een film over drie generaties vrouwen en een lang bewaard familiegeheim.

Met een hoofdrol van Penélope Cruz, die hiervoor een Oscarnominatie kreeg.

'Met 'Volver' bevinden wij ons dichtbij de laatste zondag van het kerkelijk jaar waarin wij onze overledenen gedenken. Die overledenen doen in deze film voluit mee. De doden en de levenden vormen een natuurlijke eenheid, een familie, waarin het eigenlijk niet eens zoveel uitmaakt wie overleden is en wie leeft. En wie zo leeft, heeft de dood al iets overwonnen!’

 

 

 

Sideways

25 oktober  2019 kijken we bij ThomasFilm naar ‘Sideways’ (2004), regie Alexander Payne.

'De film sideways behandelt een thema dat al minstens zo oud is als de openingszin van Dante's Goddelijke Komedie: hoe een man overvallen kan worden door het midden van zijn leven. Een Midlifecrisis dus. Blijkbaar helpt een wijnreis van twee vrienden daarbij. Maar we leren bovenal hoe mensen sideways, als bij toeval het goede leven hervinden ondanks hun fouten en de dreigende verbittering.'

Voor, tijdens en na de film zal een sommelier ons er een beetje bij helpen.

25 oktober 2019, 19.30 uur, ThomasTheater. Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en voor de wijnproeverij € 10 extra.

 

 

 ohne auteur

In september kijken we bij ThomasFilm naar 'Werk ohne Autor' (2018),
regie Florian Henckel von Donnersmarck.

Een indrukwekkende film over de ontwikkeling van een jonge man tot gerenommeerd kunstenaar. Een lange weg en ook een lange film.

Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer kijken we gezamenlijk naar de film. Om toch nog iets van nagesprek met elkaar te hebben, beginnen we dit keer om 19.00 uur.

Vrijdag 27 september 2019, 19.00 uur, ThomasTheater.
Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje.

 

 

Vrijdag 24 mei om 19.30 in het ThomasTheater

sense of an ending

The Sense of an Ending (2017), regie Ritesh Batra
Tony Webster leidt een teruggetrokken en rustig bestaan. Wanneer zijn verleden hem plotseling lijkt in te halen, is het gedaan met de rust. Hij wordt gedwongen de waarheid over zijn eerste liefde onder ogen te zien en de consequenties van de beslissingen die hij lang geleden maakte.
Naar het boek van Julian Barnes.

 'Over zonde kan men zeer theologisch spreken. Maar het is ook goed om het heel concreet te doen: als het missen van de kansen en mogelijkheden die een mens had. In deze film is dat niet alleen zeer concreet, maar schemert ook iets door als hoe God naar mensen kijkt: met mededogen en begrip, ook in zijn onmogelijkheid iets van het leven te maken.'

Let op:
Vrijdag 24 mei 19.30 uur ThomasTheater,
toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje.

 

Vrijdag 29 maart 2019 om 19.30 uur in het ThomasTheater: 

Silence

Silence (2016), regie Marin Scorsese

De zeventiende eeuw. De zoektocht van twee jonge priesters naar hun vermiste mentor brengt hen naar het mysterieuze en exotische Japan, een plek waar hun geloof en alleen al hun aanwezigheid ten strengste verboden zijn. De aangrijpende, soms zenuwslopende (spirituele) reis die ze maken blijkt een ware beproeving voor hun uithoudingsvermogen én overtuigingen.

'In deze film komt de levenslange fascinatie van Martin Scorsese met religieuze thema's tot een artistiek hoogtepunt. Middenin de zogenoemde lijdenstijd, de tijd voor Pasen, wordt in deze film de moeizame route verkend tussen innerlijke overtuiging en de werkelijkheid die een andere taal spreekt. Hoe blijft je trouw aan waartoe je geroepen bent? Wanneer geef je het op en vooral, wanneer doet zich de vraag voor of het niet beter is om op te geven waarvan je ooit hebt gedroomd?' Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

 

Vrijdag 22 februari 2019 om 19.30 uur in het ThomasTheater

The Children Act (2018), regie Richard EyreChildrensact

Fiona Maye is een gerespecteerd rechter aan het Hooggerechtshof, waar ze bekend staat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het complexe familierecht. Wanneer haar huwelijk met Jack lijkt te bezwijken onder haar toewijding voor het vak stort Fiona zich op een ingewikkelde zaak.

De 17-jarige Adam heeft leukemie en zal zonder een bloed-transfusie niet lang meer leven. Vanwege de religieuze over-tuigingen van zijn familie, weigert Adam de noodzakelijke medische hulp te accepteren. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt. Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen voor hen beiden.

In deze film wordt duidelijk dat ethiek nooit voor de eeuwigheid bedoeld is en boven tijd en situatie staat. Steeds is het een resultaat van menselijke, al te menselijke overwegingen van een al even menselijke God.

Vrijdag 22 februari 2019 om 19.30 uur in het ThomasTheater
Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

3 billboards

25 januari 2019: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017), regie Oscarwinnaar Martin McDonagh

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is een donker en komisch drama.
Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes (Oscarwinnares Frances McDormand) een gedurfde stap. Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp, gericht aan het gerespecteerde politiehoofd, William Willoughby (Oscar genomineerde Woody Harrelson). Wanneer politieagent en tweede in lijn Dixon (Sam Rockwell), een onvolwassen moederskindje met een voorliefde voor geweld, erbij betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en Ebbing’s ordehandhaving alleen maar heftiger. 

Winnaar in de categorie ‘Beste Scenario’ tijdens het filmfestival van Venetië.

Voor wie de gelijkenis van de weduwe en de onrechtvaardige rechter kent, is dit een zeer bijbelse film. In deze film wordt de droom werkelijkheid dat recht en gerechtigheid zullen overwinnen boven de machten van behoud, geweld en gemakzucht.

Vrijdag 25 januari 2019 om 19.30 uur in het ThomasTheater
Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

Call me

30 november 2018, 19.30 uur: Call me by your name (2017), regie Luca Guadagnino
Italië, zomer 1983. Elio, een vroegrijpe 17-jarige jongen, brengt zijn dagen door met het spelen van klassieke muziek, lezen en het flirten met zijn vriendin.
Op een dag arriveert Oliver een charmante Amerikaanse student die Elio’s vader, een eminente professor, als stagiair komt helpen.
Elio en Oliver ontdekken die zomer de onstuimige pracht van een ontwakend verlangen dat hun leven voorgoed zal veranderen.
In de liefde ligt ook verraad en verloochening op de loer. Is onvoorwaardelijke liefde tussen mensen eigenlijk wel mogelijk? Of sluiten wij toch altijd compromissen en staat tussen droom en daad de werkelijkheid lelijk in de weg?

Vrijdag 30 november 2018, 19.30 uur in het ThomasTheater.
Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje.

Vrijdag 26 oktober 2018, 19.30 uur: First Reformed (2017), regie Paul Schrader 

reformed

In oktober kijken wij naar de laatste film van regisseur Paul Schrader, First Reformed (2017). Het vertelt het verhaal van de dutch reformed predikant Ernst Toller die in ernstig conflict met zijn verleden leeft. Een incident doet zijn vragen aan het leven weer op scherp staan: hoe zit het met schuld? Kan God vergeven? Is het mensen mogelijk om op te staan en uit de doem van schuld en lot weg te gaan?
Zie voor een behartenswaardig essay over het werk van Schrader en deze film in het bijzonder: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/10/wanhoop-en-hoop-zijn-in-first-reformed-onscheidbaar-a1612750

 

Vrijdag 29 juni 2018, 19.30 uur: Les Gardiennes (2017) Xavier Beauvois

gardiennes

De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en de mannen zijn naar het front vertrokken om tegen de Duitsers te vechten, terwijl de vrouwen op het platteland achterblijven. Noodgedwongen houden de vrouwen zich bezig met de taken die voorheen door de mannen werden uitgevoerd. Ze ploegen de aarde, zaaien de zaadjes en oogsten het graan. Ondanks het gezwoeg en geploeter lijkt de tijd voor moeder Hortense en dochter Solange stil te staan.

 'In deze film wordt de wereld der vrouwen scherp in tegenstelling gebracht met die van de mannen. Noodgedwongen - de mannen zijn ten oorlog - houden de vrouwen zich bezig met bewerken van de aarde en het behoud van de schepping. Zij zijn de 'gardiennes', de rentmeesteressen. Staat dit in contrast met de mannelijke visie in de bijbel, dat Adam die taak is toevertrouwd? Of is het ook daar zo dat op de belangrijke momenten in de geschiedenis, het ook daar bij uitstek de vrouwen zijn die de geschiedenis gaande houden?'

Vrijdag 29 juni 2018 om 19.30 ThomasTheater, toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje.

 

Vrijdag 25 mei 2018, 19.30 uur: 'Happy End' (2017), regie Michael Haneke

Happy End

Anne Laurent staat aan het hoofd van een groot bouwbedrijf, dat ze heeft overgenomen van haar dementerende vader. De rijke familie Laurent woont in een groot landhuis in Calais. Als Ève, de 13-jarige dochter van Anne’s broer Thomas, bij de familie komt wonen, worden de verkrampte familiebanden blootgelegd. 

‘In deze film herneemt de Oostenrijkse filmmaker een oud thema: hoe de Westerse samenleving het spook van de eenzaamheid niet weet te bestrijden. Tussen de regels door klinkt de aloude, bijbelse boodschap: wie vergeet om te zien naar de ander, krijgt vroeg of laat de kritische vraag in het gezicht geworpen 'waar je was toen het nodig was'. We kunnen proberen om onverstoorbaar aan die vraag voorbij te leven. Maar in deze film klinkt toch vooral het verlangen naar een 'happy end'. Het is niet onmogelijk’.

Vrijdag 20 april 2018, 19.30 uur:'Revolutionary Road' (2008), regie Sam Mendes

revolutionary

'De film schetst een fraai portret van een jong echtpaar, gevangen in het leven dat ze leiden en de dromen en verlangens die zij daarover hadden. Hoe vind je vrede in het bestaande? Of blijft de droom knagen? Misschien is het wel de kracht van de gemeente dat de droom gedeeld wordt en daardoor het bestek van de individuele verwerkelijking te boven gaat. Maar dat daarvan in de praktijk weinig sprake is en ook onze persoonlijke teleurstellingen in het leven niet opheft, maakt het zien en bespreken van deze film zeer de moeite waard'.

Vrijdag 20 april 2018 om 19.30 uur in het ThomasTheaterToegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje.

Vrijdag 16 maart 2018, 19.30 uur: 'The Red Turtle'(2016), regie Michael Dudok de Wit 

turtle

“The Red Turtle” 

Een man die schipbreuk heeft geleden probeert wanhopig het onbewoonde eiland waarop hij is aangespoeld te ontsnappen. Tot hij op een dag een mysterieuze schildpad tegenkomt die zijn leven zal veranderen.

‘Michael Dudok de Wit viel al eerder op met de indrukwekkende korte animatiefilm 'Father and Daughter'. In 'The Red Turtle' vertelt hij opnieuw met eenvoudige middelen een universeel verhaal. Op zich lijkt het een relaas van een schipbreuk te zijn. Maar bij nader inzien wordt hier misschien wel het verhaal van een mensenleven verteld'.

Vrijdag 23 februari 2018, 19.30 uur: 'Carnage' (2011(, regie Roman Polanski 

Carnage

Carnage (2011), regie Roman Polanski

De ouders van Bruno en Ferdinand, twee elfjarige jongens, komen op een avond samen om een uit de hand gelopen ruzie tussen de twee vrienden op een volwassen manier op te lossen.

Naarmate de avond vordert loopt het gesprek uit de hand en ontstaat er grote chaos met verhitte discussies, prijsgegeven geheimen, ongepast gedrag en hilarische voorvallen.

In deze film komt in wisselende samenstellingen het menselijk tekort ter sprake. Hoe wij elkaar misschien wel fundamenteel niet begrijpen en verkeerd verstaan. Komt er ooit een einde aan? Dat is de vraag. Gelukkig kan de gemeente het hopen niet laten.

Vrijdag 26 januari 2018, 19.30 uur: 'Il y a longtemps que je t'aime', (2008) regie Philippe Claudel

Longtemps

Il y a longtemps que je t’aime (2008), regie Philippe Claudel

Juliette is zojuist vrijgekomen na een gevangenisstraf van vijftien jaar. Een periode waarin ze nauwelijks contact had met haar familie. Haar jongere zus Léa vangt haar op bij haar thuis samen met haar man Luc, zijn vader Paul en hun twee geadopteerde Vietnamese dochtertjes P'tit Lys en Kaisha.

In deze fijnzinnige film wordt in alle opzichten het fenomeen opsluiting verkend. Letterlijk, omdat het hoofdpersonage terugkeert uit een jarenlange gevangenschap maar ook in psychologische zin: veel personages leven geïsoleerd van elkaar waarbij verdriet en spijt belangrijke factoren zijn. Hoe kun je elkaar bereiken? Hoe kun je elkaar verstaan? De film suggereert dat het allereerst een luisteren is. Een zorgvuldig luisteren naar wat de ander te vertellen heeft, zonder daar een oordeel over te hebben. Een moeilijke maar belangrijke opgave.
Vrijdag 26 januari om 19.30 uur in het ThomasTheater
Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

Vrijdag 24 november 2017, 19,30 uur: ‘La Famille Bélier’, een Franse filmkomedie uit 2014, regie Éric Lartigau

Famaille Belier

De familie Bélier heeft een familiale boerderij en de zestienjarige Paula is de onmisbare tolk voor haar dove ouders en broer. Haar muziekleraar ontdekt haar muzikale gave en moedigt haar aan om te zingen waarna Paula beslist om deel te nemen aan een prestigieuze zangwedstrijd. Die beslissing betekent echter dat ze haar familie moet verlaten om haar eerste stappen op weg naar volwassenheid te zetten.

'In de bijbelse verhalen is nogal eens sprake van het nemen van afscheid en het gaan van nieuwe wegen. Denkt u aan Abraham, de vader van alle gelovigen, maar ook aan de leerlingen die Jezus gaan volgen. Over hoe ingewikkeld dat is en hoezeer mensen verbonden zijn met hun verleden en hun verantwoordelijkheid voor anderen, gaat het in de bijbel wat minder. Deze film verkent, ook op vrolijke wijze, dit terrein. Hoe laat je mensen gaan? Heel concreet: hoe staan volwassenen toe dat kinderen hun eigen weg zoeken? Dat is toch eigenlijk ook weer heel bijbels'.

Vrijdag 27 oktober 2017 om 19.30 in het ThomasTheater: 'Das Leben der Anderen'

Das Leben

‘Das Leben der Anderen’ (2006),
regie Florian Henckel von Donnersmarck
De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland, zijn populaire intellectuele sterren in het Oost-Berlijn van 1984. Maar hun acties en vooral gedachten zijn niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De minister van Cultuur is érg geïnteresseerd in Christa-Maria en geeft Stasi-agent Wiesler opdracht de twee af te luisteren. Zoals gewoonlijk begint de bureaucratische Wiesler plichtsgetrouw aan deze taak. Boven hun appartement, op zolder, luistert hij dag en nacht hun leven af. Maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, des te meer moeite heeft hij zijn loyaliteit naar de staat te behouden.

'Een opmerking van een bevriende columnist bracht mij bij deze film. Hij beweerde dat de Stasi zeer verheugd zou zijn over de manier waarop vandaag via de sociale media mensen van wieg tot graf gevolgd worden. Een overkoepelend ideaal van de socialistische heilsstaat moge momenteel ontbreken, de vraag is toch in hoeverre wij in staat zijn een eigen, onbespied leven te leiden dat niet gehinderd wordt door verborgen verleiders als geld, succes en een rijk gevuld leven.'

Vrijdag 27 oktober om 19.30 uur in het ThomasTheater.

Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

Vrijdag 22 september 2017 om 19.30 uur in het ThomasTheater

Manchester‘Manchester by the sea’ (2016), regie Kenneth Lonergan

Na het plotselinge overlijden van zijn oudere broer Joe krijgt Lee Chandler te horen dat hij de voogdij heeft gekregen over zijn neefje Patrick. Lee keert terug naar zijn geboortedorp om voor hem te zorgen. Daar moet hij om zien te gaan met zowel zijn ex-vrouw Randi als de gemeenschap van North Shore.
In deze film wordt verkend hoe een mens zijn leven leidt in schuldgevoel en trauma, maar toch ook en steeds de mogelijkheid heeft te breken met het verleden en opnieuw mens te worden. In verantwoordelijkheid voor anderen en voor zichzelf.

Vrijdag 22 september om 19.30 uur in het ThomasTheater
Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje.

Vrijdag 26 mei 2017  om 19.30 uur in het ThomasTheater 'Brodre' oftewel 'Broeders'

broers

Michael heeft zijn leven mooi op orde. Hij heeft een succesvolle carrière als beroepsmilitair, een prachtige vrouw en twee dochters. Zijn jongste broer Jannik is een zwerver die het niet al te nauw neemt met de wet.

Michael wordt voor een VN missie uitgezonden naar Afghanistan. Als Michael vermist wordt, helpt Jannik Sarah en de kinderen. En tegen alle verwachtingen in weet Jannik op juiste wijze de verantwoording te dragen voor het gezin maar ook voor zichzelf. Maar dan komt Michael onverwacht toch naar huis. Hij is ernstig getraumatiseerd door zijn gevangenschap in de bergen van Afghanistan.

In deze film komt de klassieke bijbelse thematiek van twee zonen of twee broers op een boeiende manier samen. Ook worden wij hier iets gewaar van de vreugde, zoals het ergens in de psalmen klinkt: hoe goed het is ‘als broers tezamen leven’. Over hoe ingewikkeld dat is, gaat het ook in deze film.

Vrijdag 26 mei om 19.30 uur in het ThomasTheater; Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

Vrijdag 28 april 2017 om 19.30 uur in het ThomasTheater: I, Daniel Blake

daniel Blake

Daniel Blake werkt als timmerman. Op zijn 59e krijgt hij echter een hartaanval en kan hij niet meer werken. Hij moet een beroep doen op de staat en komt in de bureaucratische molen terecht. Daar ontmoet hij alleenstaande moeder Katie.

Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand in deze prachtfilm die niemand onberoerd zal laten!

Bekroond met de Gouden Palm voor Beste Film op het Filmfestival in Cannes.

Vrijdag 24 februari 2017om 19.30 uur in het ThomasTheater 'Still Alice' met Julianne Moore

 Still Alice 

Drama met Julianne Moore als een hoogleraar die de grip op haar leven langzaam kwijtraakt nadat de ziekte van Alzheimer bij haar wordt geconstateerd

Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan.

Vrijdag 27 januari 2017 om 19.30 in het ThomasTheater 'Des hommes et des dieux'

Hommes 

In een klooster in Algerije wonen acht Franse cisterciënzer monniken in harmonie samen met de islamitische dorpelingen. Langzaamaan breekt het terrorisme door in het gebied. De film verkent op indrukwekkende wijze hoe langzaamaan en in zekere zin psalmzingenderwijs de monniken besluiten om hun angsten te overwinnen en desnoods de fatale consequenties te aanvaarden van wat het betekent om de naasten lief te blijven hebben.

Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer, predikant Thomaskerk, kijken we gezamenlijk naar ‘Des Hommes et des Dieux’ . Na de pauze gaan we met elkaar in gesprek over de film.

Youth

Youth (2015), regie Paolo Sorentino, vrijdag 25 november om 19.30 in het ThomasTheater

In deze film staat een inmiddels gepensioneerde dirigent centraal die gevraagd wordt om toch nog één keer voor de koningin van Engeland op te treden. 

Hij weigert, maar in de setting van een soort sanatorium, bevolkt door allerlei merkwaardige figuren uit de wereld van de hoge en lage cultuur, komt het tot een algemene reflectie op ouder worden, vergankelijkheid en wie daar al of niet vrede mee kan hebben.

CalvaryCalvary (2014), regie John Michael McDonagh, vrijdag 28 oktober 2016 om 19.30 uur
In de film Calvary krijgt de priester Father James te horen dat hij nog één week te leven heeft. Iemand van zijn parochianen heeft besloten dat het pas echt opzien baart als een goede priester sterft als straf voor de misstanden van de kerk. De priester besluit vooral door te gaan met zijn dagelijkse werk in het dorp.

De film schetst bovenal de pijn, de agressie en het verborgen verdriet dat in de samenleving is geslopen die zich 'van God los' heeft gemaakt en een priester die trouw wil blijven aan zijn mensen. De kerk mag dan onmogelijk en ouderwets zijn, de prangende vraag is:
hoe is de samenleving eraan toe als je nergens meer van liefde en vergeving hoort?

Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer (predikant Thomaskerk) kijken we gezamenlijk naar Calvary. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over de film.

Vrijdag 28 oktober om 19.30 uur in het ThomasTheater
Toegang € 7,50 incl. koffie/thee en een drankje

 ''Er ist wieder Da'' (2015), regie David Wnendt, 30 september 2016, 19.30 uurEr ist wieder da

 De voormalige Duitse leider Adolf Hitler wordt versuft wakker ergens in het midden van Berlijn. Verward probeert hij te reconstrueren wat er gebeurd is en hij ontdekt al snel dat er sinds de Tweede Wereldoorlog 70 jaren zijn verstreken.

 Schokkend maar ook grappig.

choristes

ThomasFilm - 29 april 2016, 19:30 uur
In deze ThomasFilm de Franse film Les Choristes. Een muziekleraar op een tuchtschool voor jongens wil zijn leerlingen helpen en begint een koor.

departuresThomasfilm - 1 april 2016, 19:30 uur (verschoven van 25 maart)
In deze ThomasFilm de Japanse film Departures. Daigo is een cellist die zijn werk kwijt raakt. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen. Hoewel zijn vrouw en zijn vrienden neerkijken op het werk dat hij doet, weigert Daigo zijn baan op te zeggen. Hij raakt steeds meer bedreven in de officiële rituelen en door de dagelijkse confrontatie met de dood, begint hij eindelijk in te zien waar het in het leven werkelijk om draait.farewell

Vrijdag 26 februari 2016 on 19.30 uur in het ThomasTheater

'The Farewell Party' (2014)
Een groep vrienden bouwt in een bejaardentehuis een doe-het-zelf-euthanasie-machine met het doel om hun vriend, die een terminale ziekte heeft, te helpen.Wanneer anderen over de machine horen, beginnen steeds meer mensen om hun hulp te vragen, waardoor de groep vrienden voor een emotioneel dilemma komt te staan.

intouchablesVrijdag 29 januari 2016 om 19.30 in het ThomasTheater

Intouchables (2011),
regie Olivier Nakache en Éric Toledano.
Miljonair Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippe’s stijve huishouden binnen de kortste keren op z'n kop. Maar ook Driss' leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Amour

  Vrijdag 30 oktober 2015 om 19.30 in het ThomasTheater

Drama van Michael Haneke over een bejaard echtpaar, waarvan de vrouw een herseninfarct krijgt en langzaam aftakelt onder de ogen van haar echtgenoot
De twee gepensioneerde muziekleraren Georges en Anne wonen in Parijs. Hun dochter, ook een musicus, woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct. Hierdoor raakt ze aan één kant van haar lichaam verlamd. Dit stelt de relatie tussen Georges, Anne en hun dochter behoorlijk op de proef.
Zie hier de promo:Promo Amour 

  

Vrijdag 2 oktober 2015 om 19.30 uur in het ThomasTheaterbellezza

De eerste ThomasFilm van het seizoen 2015-2016 is 'La Grande Bellezza' (de grote schoonheid), een Italiaanse dramafilm uit 2013 onder regie van Paolo Sorrentino.
De hoofdpersoon is Jep Gambardella, een 65-jarige journalist die in zijn jonge jaren een bekroonde roman schreef. Na dit vroege succes dompelde hij zich onder in het mondaine nachtleven van Rome en schreef nooit meer een tweede roman. In de film raakt de hoofdpersoon gedesillusioneerd over de holle pretenties en lege seks in zijn omgeving en treurt hij over de gemiste kansen in zijn leven, zoals zijn verloren jeugdliefde. Gambardella besluit zijn leven een nieuwe wending te geven en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven.
Behalve een ontmaskering van de decadente beau monde van Rome is La Grande Bellezza ook een eerbetoon aan de eeuwige schoonheid van de stad, die door Paolo Sorrentino in prachtige beelden is vastgelegd.
La Grande Bellezza wordt gezien ls een ode aan La Dolce Vita, een film uit 1960 van de Italiaanse regisseur Frederico Fellini over het decadente 'zoete leven'van de Romeinse jaren zestig.

Vrijdag 29 mei 2015 om 19.30 uur in het ThomasTheaterFesten poster

'Festen, (2008), regie Thomas Vinterberg
Een succesvolle zakenman heeft al zijn familieleden en vrienden uitgenodigd om op grootse wijze zijn 60ste verjaardag te vieren. Een half jaar eerder heeft een van zijn dochters zelfmoord gepleegd. Hij vraagt zijn oudste zoon Christian om haar te herdenken in een toespraakje tijdens het diner. Maar nadat Christian tegen zijn glas heeft getikt, wordt het gezelschap geconfronteerd met een dramatische onthulling

  

biutifulVrijdag 24 april om 19.30 uur in het ThomasTheater 
‘Biutiful’ (2010) , regie Alejandro González Iñárritu 
De film vertelt het verhaal van de criminele tussenbaas Uxbal (Javier Bardem) die de schakel vormt tussen een Chinees naaiatelier en illegale Arikanen die nepspullen verkopen in Barcelona. Een hartverscheurend drama over leven en dood.

Vrijdag 20 maart 2015 om 19.30 uur in het ThomasTheater: Melancholia

MelancholiaJustine en Michael vieren hun bruiloft in het huis van haar zus Claire. Ondertussen beweegt de planeet Melancholia zich richting aarde en worden de twee zussen geconfronteerd met het snel naderende einde van de wereld. Terwijl Justine al in een diepe depressie verkeert, verzet Claire zich tot het einde.

mar adrento

Vrijdag 27 februari om 19.30 uur in het ThomasTheater: Mar Adrento
Mar Adrento ('De zee van binnen') over een van de schouders af verlamde man die langs juridische weg zijn recht op sterven bepleit, laat de kijker in meerdere opzichten niet onberoerd. Want behalve de emotionele lading van het op ware gebeurtenissen gebaseerde gegeven, is er natuurlijk de ethische dan wel religieuze kwestie of een mens zichzelf van het leven mag beroven. Kortom: geen film die zich net zo makkelijk laat weghappen als de beer popcorn op je schoot.

das weisse band

De eerste ThomasFilm van 2015 brengt de film Das weisse Band van Michael Haneke. 
Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer (predikant Thomaskerk) kijken we gezamenlijk naar Das weisse Band. Daarna gaan met elkaar in gesprek over de film.

babette klein  Op vrijdag 28 november 2014: Babette's Feast

Aan de verlate kust van Denemarken (19e eeuw) wonen Martina en Philippa, de prachtige dochters van een strenge protestantse pastoor die elk aards genot afwijst. Zelfs tientallen jaren na zijn dood leven ze nog volgens zijn sobere regels, waarin het onderdrukken van emoties en passies centraal staan. Op een dag arriveert de mysterieuze Babette, die de Franse onrusten ontvlucht is, in dit diep religieuze en geïsoleerde dorpje.

De twee zussen besluiten haar onderdak aan te bieden in ruil voor het verrichten van huishoudelijk werk. Veertien jaar werkt Babette als hun persoonlijke huishoudster. Op een dag krijgt e het bericht dat ze de loterij gewonnen heeft. Met het geldbedrag besluit ze de bevolking van het dorp op een enorm feestmaal te trakteren. Het wordt een diner om nooit te vergeten.....

adam klein  Op Vrijdag 24 oktober 2014: Adam's apples

Skinhead Adam komt net uit de gevangenis en moet nog een alternatieve straf vervullen, in een afgelegen parochie onder begeleiding van Ivan. Deze naïeve en postief ingestelde geestelijke heeft van zijn parochie één groot, idyllisch rehabilitatiecentrum gemaakt. Als Ivan aan Adam vraagt wat hij hoopt te bereiken, schetst Adam dat hij een appeltaart zal bakken. Echter, naast kleptomaan-verkrachter Gunnar, politiek 'terrorist' Khalid en de labiele Sarah, komen ook de duivel en God roet in het eten gooien......

Aanvang 19.30 uur, ThomasTheater, entree: € 7,50

Voor meer informatie en reserveren: www.thomasopen.nl